Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Τα Χάπια Των Αρχαίων Ελλήνων Ιατρών

Χάπια από βότανα! Ναι αυτά έφτιαχναν οι γιατροί στην αρχαία Ελλάδα, όταν δεν υπήρχε η ‘πατέντα’ των οικονομικά παμφάγων φαρμακοβιομηχανιών. Όταν η ασθένεια, αντιμετωπιζόταν στην ολιστική της διάσταση όπως είναι και το σωστό. Όταν δεν υπήρχε ΕΣΥ, φακελάκια και υπουργοί κατ ευφημισμό ‘υγείας’ αλλά κατ ουσία, ασθένειας και θανάτου. Τότε που ο ζωντανός χυμός από τα φύλλα σιταριού και ελιάς ήταν καθημερινός κανόνας στην διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων και δεν χρειαζόταν πατέντα η ιατρική γνωμάτευση, συνταγογράφηση ή άλλες ιατρικές ‘αυθεντίες’.

Τότε που το σιτάρι της Ζέας, το μέλι, τα βότανα, οι καρποί και η αγνή τροφή της φύσης ήταν στο καθημερινό τραπέζι των Αρχαίων Ελλήνων, με συνεπακόλουθο να φτιάξουν το γνωστό ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ… που εξακολουθεί μέχρι σήμερα, να είναι ΑΡΧΑΙΟ. Ας δούμε τι λέει το άρθρο και ας προβληματιστούμε,  ή οι πιο ‘τολμηροί’ ας κάνουμε κάτι επιτέλους να ευθυγραμμιστούμε με τις συνήθειες των προγόνων μας, όσοι τουλάχιστον από εμάς, είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων.

Τα υβρίδια… θα εξακολουθήσουν να τρέφονται με τις τροφές των υβριδίων. Αυτά που υπάρχουν σε όλα τα σούπερ μάρκετ και χρυσοπληρώνεις. Αυτό που πληρώνεις, είναι η ασθένεια σου, το γήρας και ο θάνατος σου ο Πνευματικός, πολύ πριν επέλθει ο σωματικός. Σκέψου και αποφάσισε..! (απόσπασμα από το βιβλίο ‘Δαμάζοντας Τα Πιράνχας’ Theodosia)

ΧΑΠΙΑ ΑΠΟ ΒΟΤΑΝΑ

“Αμερικανοί αρχαιοβοτανολόγοι μπόρεσαν για πρώτη φορά να μελετήσουν και να αναλύσουν το περιεχόμενο χαπιών που έφτιαχναν οι γιατροί στην αρχαία Ελλάδα και τα οποία ανακαλύφθηκαν προ 20ετίας, σε ένα ναυάγιο ελληνικού πλοίου στα ανοιχτά της Τοσκάνης.

Το πλοίο από ξύλο καρυδιάς, το οποίο ναυάγησε το 130 π.Χ., μετέφερε γυαλικά από τη Συρία και φάρμακα, που τα περισσότερα δεν είχαν καθόλου μουσκέψει από το νερό. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το ναυάγιο το 1989, αλλά μόλις τώρα κατέστη δυνατό να ανακοινωθεί η μελέτη των φαρμακευτικών σκευασμάτων που αυτό περιείχε.

Οι αναλύσεις DNA έδειξαν ότι κάθε χάπι ήταν ένα μίγμα από τουλάχιστον δέκα διαφορετικά εκχυλίσματα φυτών, όπως ο ιβίσκος και το σέλινο.

"Για πρώτη φορά έχουμε, πια, φυσικά στοιχεία όσων περιέχονται στα γραπτά των αρχαίων Ελλήνων γιατρών Διοσκουρίδη και Γαληνού",δήλωσε ο Αλέν Τουγουέιντ του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το New Scientist.

Η ανάλυση του DNA έγινε από τον Ρόμπερτ Φλάισερ του Εθνικού Ζωολογικού πάρκου του Σμιθσόνιαν, (;; !!) ο οποίος συνέκρινε τις γενετικές αλληλουχίες που βρήκε σε δύο χάπια, με τη γενετική βάση φυτών GenBank που έχουν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό, μπόρεσε να εντοπίσει μέσα στα χάπια ίχνη από καρότο, ραπανάκι, σέλινο, άγριο κρεμμύδι, βαλανίδια, λάχανο, ήμερο τριφύλλι (αλφάλφα), αχίλλεια κ.α. Ακόμα εντόπισε ιβίσκο, που πιθανώς είχε εισαχθεί από την Ανατολική Ασία, την Ινδία ή την Αιθιοπία.

Σύμφωνα με τον Φλάισερ, τα περισσότερα από τα παραπάνω φυτά χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους για να θεραπεύουν τους αρρώστους. Η αχίλλεια π.χ. σταματούσε την αιμορραγία κάποιου τραύματος. Ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης, ιατρός και βοτανολόγος (πρόδρομος των φαρμακοποιών), κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ., περιέγραφε στα κείμενά του

..το καρότο ως πανάκεια για πολλά προβλήματα υγείας, θεωρώντας, για παράδειγμα, ότι αν κανείς το έχει φάει προκαταβολικά, δεν τον βλάπτουν τα ερπετά, ενώ παράλληλα βοηθά στη σύλληψη παιδιού.

Η ανάλυση των αρχαίων παρασκευασμάτων-χαπιών, εκτός από τις νέες πληροφορίες, έχει δημιουργήσει και νέα μυστήρια για τους αρχαιοβοτανολόγους.

Η μελέτη του DNA δείχνει ότι τα χάπια πιθανότατα περιείχαν και ηλίανθους, ένα φυτό που οι επιστήμονες ως τώρα πίστευαν ότι δεν υπήρχε στον "παλαιό κόσμο", πριν οι Ευρωπαίοι το ανακαλύψουν στην Αμερική. Αν το εύρημα επιβεβαιωθεί, οι βοτανολόγοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν την παραδοσιακή ιστορία του φυτού και την παγκόσμια διασπορά του, όπως δήλωσε ο Τουγουέιντ, αν και παραμένει ακόμα η πιθανότητα η παρουσία ηλίανθου στα αρχαία χάπια να προέρχεται από πρόσφατη γενετική "μόλυνση".

Όλα καλά. Αλλά γιατί έπρεπε να μεταφερθεί όλο το φορτίο με τα χάπια αποκλειστικά και μόνο στην Αμερική για ανάλυση κι όχι σε διάφορα εργαστήρια; Και γιατί περιμέναμε 22 χρόνια προκειμένου να ανακοινωθεί κάτι που χρειάζεται μόνο μερικούς μήνες το πολύ, τίνος την έγκριση περίμεναν? Και πράγματι ανακοινώθηκαν όλες οι έρευνες ή αντ’ αυτών θα έχουμε «καινούριες πατέντες» των Αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών?

Διάβασε ακόμη σχετικά άρθρα

Η στέβια, stevia rebaudiana

Είναι ένα μικρό βότανο που ανακαλύφθηκε το 1887 στα υψίπεδα της Παραγουάης. Είναι 150 έως και 300 φορές πιο γλυκειά από τη ζάχαρη, αλλά με σχεδόν μηδενική θερμιδική περιεκτικότητα. Οι μεγαλύτεροι χρήστες της stevia και των γλυκαντικών παραγόντων της (στεβιοσίδη, ρεμπαντουοσίδη) είναι η βιομηχανία τροφίμων, ποτών, ζαχαροπλαστικής και η φαρμακευτική βιομηχανία. περισσότερα και συνταγές ..
© Aliki Stefanou η αναδημοσίευση ΜΟΝΟ με αναφορά στο όνομα του συγγραφέα και ΣΥΝΔΕΣΜΟ στο άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: