Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Tag Suggestions νέες αντιδράσεις

Πόσο αστείο είναι να μιλάμε για προσωπικά δεδομένα όταν μόνοι μας ανεβάζουμε κάθε προσωπική και μη στιγμή δικής ή των φίλων μας; Μετά μας φταίνε οι κακός ο λύκος όταν το μόνο που φταίει είναι το απίθανα μεγάλο-τεράστιο ΕΓΩ μας. Να με δουν, (ΕΓΩ) να μάθουν όλοι που πήγα, τι έκανα, τι δεν έκανα, πόσο καλά η άσχημα περνάω, να με δουν οι ‘φίλοι’, (και να με χειροκροτήσουν) αλλά προ πάντως οι εχθροί (και να σκάσουν!!! από το κακό τους) …και μετά, το κερασάκι στην τούρτα, φωνάζω και για την προστασία των προσωπικών μου δεδομένων, αφού τα έχω κατεξευτελίσει μόνος -η μου.
Τα εργαλεία επικοινωνίας είναι όλα χρήσιμα ανάλογα με το τι θέλει κάποιος να επικοινωνήσει. Το 'εγώ' είναι που δυσανασχετεί, μετά από την ανόητη συμπεριφορά του,  και θέλει να έχει τον έλεγχο (απόλυτα αστείο για ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να κινούνται στα πεδία του, γιατί αυτοί φωνάζουν περισσότερο), και την ψευδαίσθηση πως επιλέγει τι να κάνει και τι όχι.
Ο λόγος για την νέα τεχνολογία του fb. που πλέον δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να χρησιμοποιούν ένα λογισμικό αναγνώρισης προσώπων για να ταυτοποιούν αυτομάτως τους φίλους τους μέσω φωτογραφιών,!! έχει ξεσηκώσει αυξανόμενες αντιδράσεις στην Ευρώπη και όχι μόνο.

face-recognition-facebook-photosfacebook-photo-tag-suggestions

Ήδη το Facebook υποχρεώθηκε να παράσχει αναλυτικές πληροφορίες στις αρμόδιες ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές, αν και δεν έχει ξεκινήσει κάποια επίσημη διαδικασία εναντίον του. Σύμφωνα με τo πρακτορείo Reuters και Γαλλικό,η συγκεκριμένη δυνατότητα (“Tag Suggestions”) εμφανίστηκε αρχικά στις ΗΠΑ πριν από έξι μήνες, όμως μόλις τώρα επέσυρε την προσοχή, καθώς το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, αθόρυβα, την έθεσε πλέον σε εφαρμογή και στις υπόλοιπες χώρες.
Το νέο λογισμικό συγκρίνει τις νέες φωτογραφίες που αναρτούν τα μέλη, με άλλες φωτογραφίες που προϋπάρχουν και προτείνει το όνομα του «φίλου» που αντιστοιχεί σε αυτή τη νέα φωτογραφία. Η αρχή των αντιδράσεων έγινε από στέλεχος της εταιρίας κυβερνο-ασφάλειας Sophos, που επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατό να επιτρέπεται η αναζήτηση και αναγνώριση φωτογραφιών χωρίς τη συγκατάθεση του προσώπου που βρίσκεται στη φωτογραφία. Το Facebook δίνει στους χρήστες το δικαίωμα να εξαιρεθούν από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, η οποία εξ αρχής όμως περιλαμβάνεται στις «στάνταρντ» ρυθμίσεις του χρήστη, αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο (η υπηρεσία να ενεργοποιείται μόνο από όποιον χρήστη θέλει).
Το μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ δημοκρατικός βουλευτής της Μασαχουσέτης, Έντουαρντ Μάρκι, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του και ανέφερε ότι η νέα δυνατότητα δεν πρέπει να «επιβάλλεται» αυτομάτως στους χρήστες, χωρίς τη συναίνεσή τους.
Το Facebook, που έχει περίπου 600 εκατ. μέλη διεθνώς, απάντησε ότι το νέο χαρακτηριστικό, απλώς, διευκολύνει τους χρήστες να συσχετίζουν τους φίλους τους με τις φωτογραφίες, αν και παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να ενημερώσει περισσότερο σχετικά με τη νέα δυνατότητα. Όπως είπε, ούτως ή άλλως, το ταίριασμα των μελών με φωτογραφίες γίνεται περισσότερες από 100 εκατ. φορές την ημέρα, οπότε μια τέτοια πρόσθετη δυνατότητα είναι χρήσιμη.
Από την άλλη, επεσήμανε, ότι όποιος χρήστης δεν θέλει το όνομά του να περιλαμβάνεται στα υποψήφια για πιθανό ταίριασμα με μια νέα φωτογραφία, μπορεί να αυτο-εξαιρεθεί, καταργώντας τη σχετική ρύθμιση (από τα Private Settings).
Όμως, οργανώσεις προστασίας των προσωπικών δεδομένων, όπως το Electronic Privacy Information Center και το Big Brother Watch, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές, θεωρώντας ότι η ιδιωτική ζωή μπορεί να παραβιάζεται.
Μερικοί, φοβούνται ότι τελικά η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων θα καταστήσει εφικτή την αναζήτηση προσώπων απλώς μέσω μιας φωτογραφίας κι αυτό θα αποτελέσει το τέλος της προστασίας της ιδιωτικότητας. Θα μπορούσε π.χ. στο μέλλον κάποιος να φωτογραφήσει απλώς κάποιον άλλο στο δρόμο και μετά, μέσω διαδικτύου, να ανακαλύψει ένα σωρό πράγματα για αυτόν.
Πρόσφατα, η Google έκανε γνωστό ότι οικειοθελώς σταμάτησε την υλοποίηση ακριβώς μιας τέτοιας εφαρμογής, που επέτρεπε σε κάποιον να τραβήξει μια φωτογραφία με το «έξυπνο» κινητό του και μετά, μέσω διαδικτύου, μπορούσε να κάνει αναζήτηση για να βρει το όνομά του κι άλλα στοιχεία.
Όπως είπε ο επικεφαλής της εταιρίας Έρικ Σμιτ, ήταν μάλλον η πρώτη φορά που η Google ολοκλήρωσε από τεχνική άποψη ένα σχέδιο, αλλά προτίμησε να το «βάλει στο ράφι» για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Παρόλα αυτά, η απενεργοποίηση του Tag Suggestions είναι ιδιαίτερα απλή. Πήγαινε στο Account > Privacy Settings > Customize Settings. Στην ενότητα “Things others share” θα βρεις την επιλογή “Suggest photos of me to friends”. Για να το απενεργοποιήσεις, κάνε κλικ στο “Edit settings” και επίλεξε “Disabled”. …ουφ τώρα σώθηκες!
πηγές δεδομένων από τον ιστό.
©  Polixeni Deli η αναδημοσίευση επιτρέπεται ΜΟΝΟ με αναφορά στο όνομα του συγγραφέα και ΣΥΝΔΕΣΜΟ στο άρθρο